Verkkokurssiyrittäjille suunnattu Podcast puhelimessa
Verkkokurssiyrittäjille suunnattu Podcast puhelimessa
Reetta Siltasalmi

#95: Kuinka rikkoa myyttejä omalla alalla, lisätä diversiteettiä & uskaltaa menestyä omana uniikkina itsenään with Reetta Siltasalmi

verkkokurssien tekeminen

Kuuntele koko jakso *Kuinka rikkoa myyttejä omalla alalla, lisätä diversiteettiä & uskaltaa menestyä omana uniikkina itsenään with Reetta Siltasalmi* tästä >>>


Olenko koskaan kertonut sinulle, miltä minun digiyrittäjyyden alku näytti?

Aika erilaiselta, kuin miltä se nyt tänä päivänä näyttää…

Nimittäin ensimmäistä verkkokurssiani suunnitellessa minulla oli mielessä kuva siitä, miltä luulin, että verkkokurssini “pitäisi” näyttää. 

Koitin sopia johonkin tiettyyn muottiin, jonka luulin olevan tie menestykseen. Se ei kuitenkaan tuntunut yhtään omalta ja luulin jo, ettei tämä olekaan minun juttuni.

Nyt monta vuotta ja kasvutarinaa myöhemmin voin paljastaa sinulle salaisuuden…

…kaikki muotit voit heittää suoraan romukoppaan.


Nimittäin avain merkitykselliseen ja omannäköiseen elämään sekä yrittäjyyteen on olla oma uniikki itsensä ja toteuttaa itseäsi juuri sillä tavalla kuin haluat. 

Kiinnostaisiko kuulla, kuinka se onnistuu?

Olen ihan super innoissani, enkä malta odottaa, että pääsemme tämän päivän jaksossa vieraani Reetta Siltasalmen kanssa jakamaan sinulle parhaat vinkit tähän.

Jos et jostain syystä tiedä vielä kuka Reetta Siltasalmi on, niin hän: 

 1. on IT-insinööri, joka on työskennellyt IT-alalla yli 10-vuotta. Reetta toivoisi, että ala saisi vielä enemmän diversiteettiä, koska ala on edelleen sukupuolittunut.
 2. rikkoo omalla esimerkillään IT-alan myyttejä oman työnsä kautta sekä tekee IT-alan työtä tunnetuksi instagramissa
 3. Mimmit koodaa -yhteisön bloggaaja, koska esimerkkien voima on iso 

 

Toivottavasti olet siis yhtä innoissasi kuin minä, koska tämän jakson kuunneltuasi olet oppinut:

 • Kuinka rikkoa myyttejä omalla alalla?
 • Kuinka lisätä diversiteettiä omalla alla?
 • Kuinka uskaltaa menestyä omana uniikkina itsenään?

 

Jakson alussa Reetta jakoi omaa tarinaansa sekä matkaansa IT-alalla

 • Tiesin jo todella nuorena, että haluan lähteä opiskelemaan IT-insinööriksi lukion jälkeen. Näin IT-alalla paljon mahdollisuuksia kun Nokia buumi kasvoi ja kännykät sekä internet alkoivat yleistymään. Olen valinnut täysin oikean alan, enkä voisi ajatella työskenteleväni missään muualla. Rakastan teknologiaa ja sen parissa on upeaa työskennellä, koska aina tulee uutta ja saa luoda uusia innovaatioita.
 • Teknologia kehittyy niin nopeasti, että ne työt mitä ajattelin tekeväni valmistuttuani koulusta, ei ollutkaan enää unelmatöitäni. Alun perin halusin radioverkkosuunnittelijaksi, ja se kyllä olisi edelleen ihan jees, mutta muut hommat vaikuttavat juuri nyt mielenkiintoisimmilta.  Halusin suunnata vähän uudenlaiselle ja erilaisemmalle tielle IT-alalla. Muutaman mutkan kautta päädyin tekemään teknistä palvelumuotoilua, käytettävyyssuunnittelua sekä testausta. Palvelumuotoilusta, tai sovellusten käytettävyydestä ei vielä puhuttu minun kouluaikana ollenkaan niin paljon kuin nykyään. 
 • Tällä hetkellä työskentelen siis  Erillisverkoilla ja työpäiväni koostuvat laajakaistaisen viranomaisverkon eli Virven sovelluskehityksestä, käytettävyyssuunnittelusta sekä palvelumuotoilun kehittämisestä. Työ on kuin luotu minulle, koska tässä työssä voin hyödyntää vahvuuksiani.
 • Olen aina ollut puhelias, utelias, rohkea ja täysin vastakohta sellaiselle insinöörin stereotypialle. Pukeudun usein pinkkiin ja minulla on kaikessa tekemisessä koko minun persoona pelissä. Joskus jouduin miettimään sitä, että onkohan se nyt ihan hyvä juttu, kun olen niin erilainen kuin muut. Onnistuin kuitenkin pääsemään sellaisiin IT-alan hommiin, joissa se minun sterereotypiasta poikkeava persoona ja siihen yhdistetty tekninen osaaminen alkoikin kääntyä minun vahvuudeksi eli supervoimaksi. Enää en siis mieti tätä asiaa yhtään ja olen juuri sellainen kun olen, enkä välitä mitä muut siitä ajattelevat. 
 • Nykyisessä työssäni pystyn yhdistämään tämän kaiken ja siitä on ehdottomasti vain hyötyä, että olen peloton, rohkea, utelias, innokas ja haluan luoda uusia innovaatioita. Teknologiaa kehittämällä voidaan oikeasti muuttaa maailmaa paremmaksi paikaksi. 
 • Vaikka olen rohkea tarttumaan uusiin asioihin, kuten esiintymään livenä yli 300:n hengen yleisölle asiantuntijana, se ei silti tarkoita ettei se jännittäisi tai olisi ollut ekalla kerralla haastavaa. Jos haluaa tehdä isoja asioita, on uskallettava ottaa se ensimmäinen askel, vaikka se olisi pelottavaa.
 • Olen työskennellyt IT-alalla yli 10 vuotta ja vuonna 2020 tajusin, että tämä on niin siistiä puuhaa, että miksi ihmeessä naisia edelleen hakeutuu alalle niin vähän? No, selväähän se on. Alaa kohtaa on ennakkoluuloja, stereotypiat ovat vahvoja ja ei oikein ole oikeaa ja tarkkaa tietoa siitä, millaisia alan työt ovat. Lisäksi myytti siitä, että matikkaa pitäisi osata jotenkin erityisen hyvin on valloillaan edelleen. Itse olen kirjoittanut pitkästä matikasta A:n ja hyvin on mennyt silti!  
 • Päätin alkaa puhumaan tästä aiheesta vuonna 2020 instagramissa ja haluan omalla esimerkilläni kannustaa muita naisia, etenkin nuoria naisia, alalle. Kerron instagramissa millaista on alan opiskelu ja millaisia töitä siellä tehdään, kerron mun työarjesta, työmatkoista sekä hauskoista kommelluksista mitä myös töissä sattuu ja tapahtuu. Iso osa instagramiani on se, että minun kaltainen tyyppi voi myös menestyä IT-alan töissä. Eli voi olla just sellainen kun on, eikä sillä ole tekemistä sun asiantuntijuuden kanssa. Minun vakiolause nykyään onkin, että “IT-ala tarvitsee lisää naisia, glitteriä ja ravistelua”. Se on myös minun ekan Mimmit koodaa -blogin otsikko. 
 • Koska olen suuntautunut uuden luomiseen IT-alalla, aloitin tammikuussa 2021 Innovaatioliiketoiminnan Yamk-insinööriopinnot ja valmistun tämän vuoden loppuun mennessä. Koulutusohjelma on ollut täydellinen match minulle ja vie uraani juuri oikeaan suuntaan. 

 

Kuinka rikkoa myyttejä omalla alla, lisätä diversiteettiä & uskaltaa menestyä omana uniikkina itsenään?

 

Muutama asia, mitä multa kysytään todella paljon ja paljastan niihin nyt vastaukset kuuntelijoille

Tässä kohtaa jaksoa Reetta puhui muun muassa seuraavista asioista:

 1. Kuinka rikkoa myyttejä omalla alalla?
 2. Kuinka lisätä diversiteettiä omalla alla? Esim. Mimmitkoodaa
 3. Kuinka uskaltaa menestyä omana uniikkina itsenään?

 

Bonuskysymys 1) Miten edetä yrittäjän polulla ja saada upeita mahdollisuuksia? 

 • Sano toiveesi, unelmasi ja ajatuksesi ääneen vaikka se pelottaa. Puhu niistä töissä esihenkilöllesi ja kollegoillesi. Kukaan ei tiedä, että sinua kiinnostaa jotkut tietyt asiat, jos et sano sitä ääneen. Tottakai joskus joitakin asioita voidaan tuoda eteesi tarjottimella, mutta yleensä ei. Se vaatii rohkeutta ja se on pelottavaa. Mitä jos joku nauraa? Mitä jos jokua ajattelee, että kuvittelen itsestäni liikoja? No, ne jotkut muut on myös aloittanut jostain ja sanonut asioita varmasti ääneen. Ei sinua kukaan kotoa hae kansainväliseen esiintymiseen, ellet ole sanonut että se kiinnostaa. Minulla on tästä omakohtaista kokemusta. Olen sanonut ääneen, että asiantuntijana esiintyminen kiinnostaa oli se sitten kotimaassa tai kansainvälinen esiintyminen. Olen myös sanonut, että vaativammat työtehtävät ja uudet vastuut kiinnostaa. 

 

Bonuskysymys 2)  Vaikuttaa siltä, että olet oikeasti tosi rohkea? Miten sä olet noin rohkea?

 

 • Paljastan heti, että en ole kokenut aina olevan kovin rohkea. Koska en hyppäisi laskuvarjohyppyä tai tekisi benjiä. Minun rohkeus on löytynyt oman intohimon kautta, eli heti kun aloin opiskelemaan IT-alaa. Se on minun juttuni ja kun työskentelee intohimonsa parissa, silloin se puskee sinua eteenpäin kuin itsestään. Olen myös oppinut sen, että kun uskaltaa kerran olla tosi rohkea, uskaltaa olla toisenkin kerran. Rohkeus ruokkii rohkeutta, sillä se tuo itsevarmuutta seuraavaan asiaan kun huomasit, että pärjäsit. Silti, se ei ole helppoa, eikä se rohkeus välttämättä tule yhdessä yössä. Sitä pitää myös harjoitella ja päättää, että olen rohkea ja uskallan. 
 • Olen kasvattanut rohkeuttani sitäkin kautta, että olen kärsinyt todella pahasta lentopelosta. Työhommat on kuitenkin ollut pakko hoitaa. Muutamia vuosia sitten oli aika jännä paikka, kun lähdin ekalle ulkomaantyöreissulleni Norjaan. Lentäminen pelotti ihan älyttömästi (vaikka olin ollutkin useita kertoja lentokoneessa) ja samalla jännitti se täysin uudenlainen työjuttu uusien ihmisten kanssa. Päätin, että nyt on pakko vaan selvitä tästä ja olla rohkea. Kaikki meni tosi hyvin ja se luo uskoa taas seuraavaan asiaan. Sen jälkeen ulkomaan työreissut + lentäminen on ollut taas helpompaa. Nyt voin jo sanoa, että lentopelko on voitettu!Jaksossa mainitut linkit:

Liity mukaan Ideasta Vaikuttavaksi Verkkokurssiksi >>>

 

Reetta instagramissa >>> 

Reetta TikTokissa >>> 

Mimmit koodaa blogi >>>

 

Kuuntele myös nämä:

#60: Vapauta Supervoimasi: 3 Askelta Oman jutun löytämiseen with Dreamtalk

#51: Tavoitteena vapaampi elämä verkkokursseilla? 3 Taitoa, jotka sinun tulee hallita

 

 

Liity mukaan sisäpiiriini

Liity mukaan maksuttoman uutiskirjeeni tilaajaksi ja pysyt kartalla kaikista uusista julkaisuista, koulutuksista ja jakamistani neuvoista digiyrittäjyydessä menestymiseen!

Tietosi ovat turvassa ja voit poistua listalta milloin tahansa.